zaterdag 22 maart 2008

Ook de deelstaat Thüringen bezorgt zichzelf meer directe democratie




Terwijl het volksinitiatief in Düsseldorf de eindmeet nadert (vandaag staat de teller op 63 501 handtekeningen, nog een kleine week en 2 651 handtekeningen te gaan), start Mehr Demokratie samen met een "kleurrijk" bondgenootschap nu ook in de deelstaat Thüringen een referendumcampagne op.

Naar het voorbeeld van recente acties in Hamburg, Noord-Rijnland Westfalen en Berlijn is ook hier het doel om met een referendum de directe democratie te versterken:
  • toelaten van referenda over bouwprojecten, schulden en taksen (behalve invoering of afschaffing van deze laatste)
  • handtekeningenquorum terugbrengen van 10 tot 7 procent
  • hervorming van het gemeentelijk burgerinitiatief: 300 handtekeningen moeten volstaan om een voorstel op de agenda van de gemeenteraad te zetten. Ook jongeren vanaf 14 jaar en buitenlanders moeten kunnen ondertekenen.
Een wetsvoorstel in deze zin werd in het Thüringse deelstaatparlement door de CDU-meerderheid gekelderd (christendemocraten-aan-de-macht zijn steevast tegen meer inspraak voor burgers; in de oppositie durven ze wel eens het tegendeel beweren).

Voor dit referendum ligt de lat hopelijk voor het laatst bij 10 % van de kiesgerechtigden, of zo'n 200 000 handtekeningen. De klok tikt sinds donderdag. Afgeklokt wordt op 19 juli 2008.

Wie alle details wil kennen of de campagne van nabij wil volgen kan op de campagne-website terecht.

Wordt vervolgd!

Geen opmerkingen: