zaterdag 16 februari 2008

Directe democratie in de startblokken!

Over de nieuwe referendumwet in Berlijn - Mehr Demokratie start een campagne voor een betere kieswetgeving - korte toelichting van deze campagne - doelstelling van deze nieuwe blog



Een nieuwe, tijdelijke blog over directe democratie in Berlijn


Vorige donderdag, 14 februari 2008, zette Berlijn een stevige stap richting directe democratie: het Abgeordnetenhaus, de volksvertegenwoordiging zeg maar, keurde de uitvoeringsbesluiten van een nieuwe wet goed, die de drempel voor referenda ("Volksentscheide"), volksinitiatieven ("Volksinitiativen") en volksraadplegingen ("Volksabstimmungen") in de deelstaat Berlijn een heel stuk lager legt. Aangezien de deelstaat Berlijn ook het stadsdistrict Berlijn omvat, krijgen de Duitse hoofdstedelingen een belangrijk wetgevend instrument in handen.


De Berlijnse afdeling van de vereniging Mehr Demokratie e.V., die zich in heel Duitsland al twintig jaar voor de directe democratie inzet, wil de nieuwe wet meteen goed gebruiken. Samen met een twintigtal verenigingen en drukkingsgroepen geven we half maart het startschot van onze referendumcampagne "Mehr Demokratie beim Wählen!" (Meer democratie bij verkiezingen!).

De campagne is tweeledig:

1. Via een referendum willen we de kiezer meer macht geven : vijf partijstemmen in plaats van één, de mogelijkheid om de volgorde van de kandidaten op de lijst te veranderen, panacheren, en meer van dat fraais. Op de details kom ik in een latere bijdrage terug.

2. Tegelijk willen we met een volksinitiatief het parlement verplichten om te debatteren over een verlaging van de kiesdrempel (van 5 % naar 3 %), een verlaging van de stemgerechtigde leeftijd (van 18 naar 16 jaar) en het verlenen van gemeentelijk stemrecht aan alle in Berlijn geregistreerde niet-Europese buitenlanders.

Voor beide initiatieven moeten we in een eerste ronde 20 000 handtekeningen verzamelen. Voor het volksinitiatief volstaat dat om het parlement tot een debat te dwingen. Voor de aanvraag tot referendum ("Antrag auf Volksbegehren") vormen deze 20 000 handtekeningen slechts de eerste drempel. Als ons voorstel aan de wettelijkheidsvereisten voldoet, moeten we vervolgens ongeveer 170 000 handtekeningen bij elkaar krijgen (7 % van de Berlijnse stemgerechtigden), om een referendum af te dwingen. Hopelijk kan het referendum dan rond september 2009 plaatsvinden.


Op deze blog zal ik nu en dan verslag uitbrengen van de campagne. Maar ook andere directdemocratische initiatieven in Berlijn en Duitsland kunnen aan bod komen. In een van de volgende bijdragen wil ik ook de nieuwe referendumwet wat meer in detail bespreken.


De directe democratie kent in Duitsland een gestadige opmars. Overal waar de burger meer inspraak krijgt, schieten initiatieven uit de grond. Met meer dan 30 voltijdse werknemers en meer dan 3000 leden speelt Mehr Demokratie bij dit proces een sleutelrol. Met deze blog hoop ik de directe democratie ook in de Lage Landen een wat betere (en vooral: bredere) pers te kunnen bezorgen. Ik kijk al uit naar uw reacties!

Geert Van Hout
Berlijn

Geen opmerkingen: